Wie is OIler (Ullr).

En de tweestrijd van zijn naamdrager.

Ullr, god van de tweestrijd.

Na het uploaden van het filmpje wie is Ullr op zoek gegaan naar deze “obscure” Godheid. En blijkbaar had ik dus het omgekeerde moeten doen.  Een nieuwe opname staat bij tijd van schrijven dus ook in de planning. Want zo blijkt is er een stuk meer te vinden dan ik dacht dat ik zou vinden, waaronder dus een hele scriptie die ik op mijn schoot kreeg gegooid door een sibbe lid. <hier te vinden> met de melding dat ik toch even aan mijn research moet gaan werken. Ze had in luttele minuten meer gevonden dan ik in twee weken.

Uiteraard is de bron wederom IJsland ondanks dat deze God bij mijn weten heel erg Germaans is. Dit geeft toch maar weer eens aan dat om bepaalde religieuze en cultuurvormen op een propere manier te beschermen je dus echt een grens van water nodig hebt. Of je moet het aan de Urglaawe over laten die ook een leesbaar stuk hebben neergepend.

Men zegt dat heidenen in diaspora vaak beter hun mythologie kennen dan hen in de lage lage landen die min of meer opgegroeid zijn in de bossen van de oude Goden. Zo ook met kennis over de God van de tweestrijd waar mijn achternaam en de verbastering die ik soms gebruik vandaan komen (Oelen, Oller) Waarom weet ik zo weinig over de God van bogen, schilden en tweekamp ondanks dat een interpretatie van deze Godheid een prominente plek heeft op mijn altaar? Is het luiheid? Of de natuurlijke binding die we hier hebben en moeilijk kunnen verwoorden?

Allereerst ik ben meer een gevoelsmens/beelddenker dan iemand die steekhoudend iets kan verwoorden in een video. En in tekst kan ik me soms beter staande houden omdat ik dan meer de tijd heb om met iets logisch te komen. En de ADD’er in mij zorgt dat ik me soms met 32 dingen bezig ben.

De Nederlandstalige uiteenzetting over Oller zal zeker volgen, dit heb ik immers belooft. Een einddatum durf ik met het tijd van dit epistel niet te geven. Eerst die andere 31 dingen.

Hobbes van Flethite (of Mattheus Olller)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *